Krystalizace medu

Krystalizace medu je přirozená vlastnost a můžeme ji brát jako určitou známku pravosti.

Květový med krystalizuje rychleji než medovicový.

Zkrystalizovaný med si uchovává všechny svoje vlastnosti a cenné látky.

Med který zůstává stále tekutý není mormální (vyjímka je pouze akátový med).

 

Ztekucování krystalického medu

Zahřátím se zkrystalizovný med uvede zpět do tekutého stavu. Snáší krátkodobý ohřed do 50 C, aniž by došlo k jeho poškození. Přehřátím se ztrácí některé účinné složky především enzymy.

Praktickým a jednoduchým domácím způsobem jak ztekutit med je položením na radiátor. Obdobně lze med ztekutit i vložením do teplé vodní lázně. Základním předpokladem je vždy správná teplota.

Nedoporučujeme ohřev v mikrovlné troubě.

 

Med v čaji a kávě

Laboratorními pokusy bylo prokázáno že pokud se med přidá do horkého nápoje na několik minut a je krátce na to požíván, sníží se účinnost biologických účinných látek jen nepatrně